Haters gonna hate tekee vihaiseksi

Pyörin paljon sosiaalisessa mediassa ja internetin keskustelupalstoilla. Yksi ärsyttävimmistä kommenteista, joka toistuu paikasta, palvelusta ja keskusteluaiheesta riippumatta on haters gonna hate. 

En tiedä syntyikö lause jo ennen internetaikaa, mutta nyt lause on niin vakiintunut, että sitä voi sanoa sananlaskuksi, josta tuli sanonta vasta sosiaalisessa mediassa. Lausetta käytetään silloin, kun joku kritisoi jotain, jossain, millä tavalla tahansa. Lauseen käyttäjät varmaan sanoisivat, että lausetta käytetään jonkun ihmisen puolustamiseen  silloin, kun joku perusteettomasti kritisoi jotain, jossain, millä tavalla vain.

Haters gonna hate laittaa vihaajat ja vihan sisällön omalle paikalleen, pois vihan kohteen näkyviltä. Sillä tehdään tilaa omille sanoille, teoille ja persoonalle, koska niiden vapaa kukoistaminen on tämän ajattelun mukaan tärkeää. Samalla jaetaan ihmiset rakastajiin ja vihaajiin. Rakastajat tarkoittavat tsemppaajia tai rauhaan jättäjiä ja vihaajat ihmisiä, jotka eivät anna kanssaihmisen toteuttaa itseään. 

Haters gonna hate auttaa varmasti raivaamaan omaa tilaa, mutta samalla se muuttaa kritiikin vihaksi eli persoonalliseksi hyökkäykseksi. Kritiikin sisällön voi unohtaa, koska se ei ole henkilökohtaisessa vihassa tärkeintä vaan kyse on enemmänkin vihaajan ongelmasta, usein katkeruudesta tai kateudesta. Suomessa 'vihaajat vihaa' kääntyykin helposti muotoon: "ootsä kade vai?" ja samalla se toimii joidenkin poliittisten ideologioiden kanssa paremmin kuin toisten.

Kun kritiikki on pelkkää vihaa, se ei ole esimerkiksi loukkaantumista tai yhteiskunnallista kritiikkiä. Useimmissa haters gonna hate tapauksissa kritisoija on loukkaantunut jostain sanotusta tai tehdystä ja hän kertoo loukkaantumisestaan tekijälle. Yhtä usein loukkaantumisen lisäksi kritisoidaan arvoja ja maailmankuvia, joihin tekojen ja sanojen katsotaan liittyvän. Viimeisimmän esimerkin löysin facesta, jossa crossfitkilpailija Lindsay Valenzuelalla oli halloweenaiheinen kuva itsestään verisenä zombina, joka pitää kädessään irrotettua päätä kuin kahvakuulaa. 

Kommenteissa häntä syytetään huonoksi roolimalliksi, kuvaa verrataan ISIS -järjestön tekoihin ja monet ihmettelevät miksi kunnioitettu urheilija on julkaissut mauttoman kuvan. Kommenttien jälkeen syntyi vähintään yhtä monta vastausta, joissa 'haters gonna hate' esiintyy eri muodoissa eikä kritisoijien kritiikin sisältöä käsitelty juuri ollenkaan. Ne vain torjuttiin ja siirrettiin pois näkyvistä omalle paikalle. 

Loukkaantumisen tai yhteiskunnallisen kritiikin muuttaminen vihaksi kertoo ainakin siitä, että loukkaantumista on vaikeampi käsitellä kuin vihaa. Somessa koko aika menee oman tilan raivaamiseen ja huomion hakemiseen, että itselle raivattuun tilaan harvoin hoksataan ottaa mukaan muita ihmisiä. Samalla omaa elämänprojektia ei osata kovin helposti nähdä myös poliittisena projektina, jolla luodaan somessa ja elämässä yleisemminkin käytettyjä sääntöjä toisten huomioon ottamisesta ja sananvapaudesta. 

Eppu Saarela1 Comment