Kukaan ei tiedä mitä tukea opintotuki on

Edellisten eduskuntavaalien aikaan puhuttiin opintotuen tulorajojen poistamisesta. Silloin demarit kertoivat kuinka kalliiksi se tulisi nykyisen budjettijärjestelyn puitteissa. Maallikon oli vaikea ymmärtää, miten tulorajojen poistaminen voi olla kallista, kun "eikös opiskelijat tuota työtä tekemällä lisää rahaa kansantalouteen!" Maallikot ajattelivat huomaamattaan laajemmin kuin demarit, mutta sitä oli vaikea huomata koska todellisuudessa kaikki kysyivät: 
 
 minkälaista tukea opintotuki on 

Silloin tavallisilla opiskelijoilla oli ainakin kolme eri käsitystä opintotuesta. Opintotuki on:
 
a) sosiaaliturvaa 

b) palkkaa

c) lisäraha esim. yrittäjyyttä varten
 
Yhtä monet kertoivat käyttävänsä opintotukea kaikkea kolmea tarkoitusta varten ihan tavallisessa opiskelijan elämässä.

Pentti Arajärven perustuloanalyysi toi mieleen samat keskustelut, koska Arajärvi argumentoi perustuloa vastaan mm. sillä, että se jakaa kansan kahtia. On ne, jotka saavat pelkkää perustuloa ja sitten ne, jotka käyvät töissä. Samalla myös työllisyyspolitiikka unohdetaan pelkästään siksi, että perustulo on olemassa.
 
 Ozan Yanar ja Otso Kivekäs vastasivat Arajärven kirjoitukseen rahoituksen, kannustavuuden ja työnantajien vastuun osalta, mutta opintotuen osalta perustulosta ei tarvitse väitellä, koska perustulo on kaikille opiskelijoille aina selvä parannus elinolosuhteisiin ja työn tekemisen mahdollisuuksiin. Opiskelijoiden kohdalla vihreiden perustulomalli:

a) kannustaisi työntekoon lopettamalla tulorajat 

b) nostaisi tuloja sellaisenaan

c) selkiyttäisi opiskelijoiden asemaa työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa

Nykyinen opintotuki pitää opiskelijat kummallisessa tilanteessa Otson mainitsemien B- ja A-luokan kansalaisten välissä, siten että valtio ilmoittaa opiskelijoiden kuuluvan B-luokkaan, kun työnantajat kutsuvat heitä jatkuvasti A-luokkaan. 

Eppu SaarelaComment