Naisten Movember auttaisi naisliikettä

Movember on maailmanlaajuinen tapahtuma, jonka tarkoituksena on kerätä varoja ja lisätä tietoisuutta kives- ja eturauhassyövästä. Ulkoisena tuntomerkkinä miehet kasvattavat ylähuulensa päälle karvoja Movemberin eli Novemberin ajan.

Movember on toisenlainen tapahtuma kuin esimerkiksi naisten vastaava, rintasyövän vastaiseen kamppailuun omistettu nauhanpitopäivä. Movemberin alkuperäisestä teemasta eivät nimittäin monet miehet ole edes tietoisia, mutta silti he haluavat kasvattaa kokonaisen kuukauden ajan groteskeja ja lievimmilläänkin täysin mauttomia karvatupsuja.

Movember merkitseekin useimmille miehille irtiottoa ulkonäköpaineista ja -odotuksista, jotka normaalisti pakottaisivat ajamaan naamakarvat ainakin Manchester Unitedin pelaajien ohjeistaman normin mukaiseksi. Movember on tapa haistattaa kukkaset yhteiskunnan sekä erityisesti naisten odotuksille miehisestä kuontalosta ja yleisemmin siitä, miltä näyttää menestynyt mies.

Samalla käy kuitenkin ilmeiseksi miksi naisten Movember on hankalammin toteutettavissa.

Naisten ulkonäköön kohdistuu edelleen enemmän paineita, joka näkyy naisen identiteetin kietoutumisena hyvän naisen karrikatyyreihin, kuten viehättävyyteen, haluttavuuteen, puhtauteen ja itsestään huolehtimiseen. Naisten Movember vaatisi näistä ihanteista loupumista, jotta sillä olisi samanlaisia vaikutuksia kuin miesten vastaavalla.

Naisten pitäisi kasvattaa vähintäänkin kainalokarvat ja pitää paitoja, joissa karvat selvästi näkyvät. Hiukset voisi jättää viikoksi pesemättä ja sääret ajamatta.

Naisten epäviralliset meikittömät päivät eivät tuota Movemberin efektiä, koska ne vain kestävät liian vähän aikaa.

Identiteetin muutoksen kannalta naisen pitäisi kohdata itsensä kainalokarvaisena ainakin kuukauden ajan ja antaa muiden ällöttyä näkemästään.

Tämän jälkeen nainen pystyisi paremmin päättämään kannattaako karvattomuus jatkossakin.

Eppu SaarelaComment