Vihreä nuori ja KD-nuori keskustelevat ihmisoikeuksista

Vihreä nuori ja kristillisdemokraattinen nuori keskustelevat ihmisoikeuksista

eppu Blogi 0 Comments

Yritin eräänä päivänä aloittaa keskustelua ihmisoikeuksista KD-nuorten entisen puheenjohtajan Aki Ruotsalan facebookseinällä. Keskustelusta ei tullut mitään, koska kaikki halusivat vain ilmaista oman kantansa ihmisoikeuskäsitysten suhteellisuudesta.

Unelmissani keskustelu olisi edennyt näin:

<Vihreä nuori> Tasa-arvoinen avioliittolaki on ihmisoikeuskysymys ja meidän kaikkien pitäisi olla edistämässä ihmisoikeuksia.
<KD-nuori> Avioliittolaki liittyy enemmän vakaumukseen kuin ihmisoikeuksiin. Avioliitolla on tietty merkitys.

<Vihreä nuori> Avioliitto on juuri siksi ihmisoikeuskymys, että sillä on tietty merkitys. Se merkitys liittyy avioliiton asemaan tärkeänä instituutiona.
<KD-nuori> Ei voi edistää mitä tahansa oikeuksia. Pitää edistää oikeuksia sen mukaan mikä on oikein. Avioliitolla on tärkeä yhteiskunnallinen tehtävä ja sen sisältö liittyy muuhun kuin tasa-arvoon.

<Vihreä nuori> Jos sillä on tärkeä yhteiskunnallinen tehtävä, niin eikö sen silloin pidä liittyä kaikille kuuluviin oikeuksiin?
<KD-nuori>Ei, koska tärkeintä avioliitossa ei ole tasa-arvo vaan sen ylläpitämä perinne ja perhekeskeinen rakenne.

<Vihreä nuori> Eikö perinteet ja rakenteet saa muuttua paremman maailman luomisen myötä? Tasa-arvoinen avioliittolaki ei väheksy perheitä, päinvastoin.
<KD-nuori> Avioliittolain muuttaminen ei auta luomaan parempaa maailmaa vaan se tekee tietä perheyksikön lopulliselle tuholle.

<Vihreä nuori> Miten? Eikö avioliittoinstituution saattaaminen kaikkien ulottuvulle voimista perheitä?
<KD-nuori> Ei, koska tällaisen ”uuden avioliittokäsityksen” taustalla on kristillisistä arvoista eroava maailmankuva.

<Vihreä nuori> En ole samaa mieltä, mutta vaikka olisikin, miksi se tuhoaisi perheitä? Jos perhe todella on niin tärkeä kuin näyttää olevan, eikö perhe elä ja jatku sen tehtävien takia. Muodolla on vähäisempi merkitys.
<KD-nuori> Ennen perheet olivat tärkeämpiä. Nykyään ihminen on yksilöllistynyt siinä määrin, ettei se näe perheiden yhteiskuntaa koossa pitävää merkitystä.
<Vihreä nuori> Eikö avioliittolakia haluta tasa-arvoiseksi juuri siksi, että perheet ja niiden tasa-arvoisuus nähdään tärkeinä asioina?

<KD-nuori> Lähinnä halutaan vaan lisätä omia oikeuksia kaiken entisen kustannuksella. Lopulta päädytään tilanteeseen, jossa kaikki saa sekstailla kenen/minkä kanssa tahansa ja mennä naimisiin kuinka monen kanssa hyvänsä.
<Vihreä nuori> Mikä tasa-arvoisessa avioliittolaissa veisi tällaiseen tilanteeseen?

<KD-nuori> Kun kerran oikeuksia lähdetään lisäämään, niitä lisätään niin pitkään niin pitkään kuin mahdollista ja niin monessa asiassa kuin ehditään.
<Vihreä nuori> Siis mitä oikeuksia? Yksilön oikeuksia? Nyt ollaan lisäämässä ryhmien oikeuksia, siksi, että yksilöt ja perheet olisivat keskenään tasa-arvoisempia. Ei oikeuksia lisätä velvollisuuksien kustannuksella. Esimerkiksi avioliitto velvoittaa tietynlaiseen toimintaan ja prosessiin, jotta kyseessä olisi avioliitto.

<KD-nuori> Jos lisätään huonoja oikeuksia, päädytään tilanteeseen, jossa ihmiset ovat onnettomia ja lapset kärsivät.
<Vihreä nuori> Lapset kärsivät tilanteesta, jossa yhteiskunta laittaa parisuhteet hierarkkiseen järjestykseen ja määrittää suhteiden oikeudet seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

<KD-nuori> On olemassa ihmiselle luonnollinen tila, josta käsin voidaan määritellä kaikki hyvät ihmisoikeudet.
<Vihreä nuori> Minä en väitä tuntevani tuollaista tilaa, mutta vaikka tuntisinkin, en tuputtaisi muille käsitystäni hyvästä elämästä. Ihmisten on saatava elää omaa elämäänsä mahdollisimman tasa-arvoisesti ja myös määritellä oma hyvänsä.

<KD-nuori> Niin ne sitten määrittelevätkin ja lopulta ihmisessä korostuu kaikki alhaisimmat piirteet.
<Vihreä nuori> Ihminen tavoittelee keskimäärin hyvää elämää ja ihmisten elämäntarkoitukset ovat monelta osin samanlaisia. Sosiaalisten oikeuksien lisääminen on useimmissa maissa tarkoittanut kansalaisaktiivisuuden ja järjestötoiminnan lisääntymistä. Jos haluaisi pelkästään tilastoja katsoa, meidän pitäisi hyväksyä laki tänään.

Eppu SaarelaComment