Miksei osinkoja voi sanoa verottomiksi?

Laura Rädyn osingot ovat luoneet tutun heijastamissilmiön, jossa yhteen yhteiskunnalliseen kriisiin heijastetaan kaikki muut ihmisten sisällä piilevät turhautumiset. Samalla pöydälle nostetaan isot tai ehkä isoimmat aatteelliset ja arvoihin liittyvät kiistat, joilla luodaan lähinnä poliittisia vastakkainasetteluita.

Hyvinvointivaltiota kritisoinut Henri Heikkinen osallistuu isoihin aiheisiin tutusta poliittisesta paikastaan käsin. Hän kysyy Laura Rädyn osinkojen kautta, maksavatko yrittäjät liikaa veroa? Kysymys on tosin piilotettua samanlaiseen semanttiseen leikkiin kuin edellisessä perintöverokiistassa, jossa aatteellisten kysymysten sijaan väiteltiin "moninkertaisesta" verotuksesta.

Sillon ihmeteltiin miksi perinnöstä joutuu maksamaan veroa, kun "joku" on jo kertaalleen maksanut verot esim. palkastaan. Kielipelistä päästiin eteenpäin, kun piirrettiin kaavioita, joissa palkasta menee nuoli perintöön (ja muihin veronalaisiin toimintoihin) samalla kun palkan yläpuolella on teksti "yhden henkilön YHDENLAISTA tuloa" ja perinnön kohdalla teksti "toisen henkilön TOISENLAISTA tuloa".

Sen jälkeen muistutettiin, että ajatustavasta riippuen melkein kaikkea verotetaan meillä ja muualla moninkertaisesti tai sitten moninkertainen verotus on eri tulokategorioiden samastamisesta syntyvä harha. Itse haluan ajatella jälkimmäisellä tavalla.

Perintöveronkin tapauksessa on aina mahdollisuus kritisoida verottamista tai liikaa verottamista, mutta se on aivan erilainen keskustelu kuin se näsäviisastelu, jossa palkka vaan on palkka, vaikkei olisikaan palkka ja vero vaan on vero, vaikka olisi eri vero, jolla on erilainen tarkoitus.

Henri kertoo blogissaan, että osinkojen verovapaa osio on olemassa. Se oli Henrin mukaan Rädyn osinkokikkailun aikaan 9% yhtiön matemaattisesta arvosta. Tätä ennen on maksettu monia muita veroja, mutta edelleen tuo 9% on verovapaa osuus osingoista, eikä esimerkiksi tilikauden tuloksesta tai palkasta. On olemassa monia erilaisia tapoja saada tuloja ja kaikkien verottamisessa on oma, juuri siihen tulokategoriaan kuuluva logiikkansa, jossa on järkeä esimerkiksi yhteiskunnan tulonjaon kannalta.

Jälleen tätä voi kritisoida samoilla argumenteilla kuin perintöveroakin. Joku verottaa jollain tavalla jostakin syystä liikaa jotakuta. Ja jälleen tämä on aivan erilainen keskustelu kuin näiden erilaisten tulokategorioiden samastaminen keskenään ja sen väittäminen, ettei osinkojen verovapaata osuutta ole olemassa.

Eppu SaarelaComment