Jersey Shore ei ole pinnallinen vaan epäreilu

Jersey Shore on MTV:n tuottama tosivformaatti, jossa seurataan samassa talossa elävien miesten ja naisten elämää. Ohjelman pääjuonena on kuvata nuorten aikuisten biletystä ja suomalaisen vastineen nimi onkin "Suomen hulluimmat bilettäjät". Biletys tarkoittaa Jersey Shoressa kokonaista elämäntyyliä, jonka tärkeimmät hetket tapahtuvat yökerhoissa ja yökerhojen jälkeen jatkoilla. Näitä hetkiä varten ladataan akkuja ja lompakkoa. Vaihtuvien töiden ainoa tarkoitus on kustantaa biletys.

Jersey Shorea pidetään pinnallisena koska siinä keskitytään biletykseen, mutta se ei esittele turhanpäiväisempiä maailmankuvia kuin esimerkiksi tavisten stailaamiseen keskittyvät tositvohjelmat. Jersey Shoressa biletetään kuten Sedu Koskinen bilettäisi hänestä itsestään tehdyssä stereotypiassa ja tämä konservatiivinen biletyskäsitys tekee Jersey Shoresta vaarallisen ja ärsyttävän.

Jersey Shoren bilettäjät kilpailevat avoimesti parhaan bilettäjän tittelistä ja samalla määritellään biletyksen sääntöjä. Bilettäjä juo paljon, mutta ei sammu eikä oksenna julkisilla paikoilla, käyttäytyy röyhkeästi, mutta säilyy suosittuna. Treenaa vartaloaan, mutta vain ulkonäön ja biletyksen motiivien vuoksi. Suhteilee paljon, harrastaa usein "yhdenillanjuttuja" ja seksiä, mutta varoo kiinnittymästä liikaa yksittäisiin ihmisiin. Suhtautuu muihin välineellisesti, mutta tukee "kavereita" silloin, kun he joutuvat pulaan biletystilanteissa.
 

Säännöt voisivat olla hauskat jos ne koskisivat kaikkia biletystalon asukkaita, mutta ne on tarkoitettu vain miehille. Jersey Shoren naiset saa eivätkä pysty tehdä biletyksen ideaaliin kuuluvia asioita "yhtä täysillä" kuin miehet ja silloin kun he tekevät, luvassa on sosiaalisia sanktioita. Biletyksen lomassa tuleekin paljon draamaa, joka kuvaustilanteessa näkyy lähinnä kolmella tavalla:

a) naiset valittavat talon miesten käyttäytymisestä
b) naiset kärsivät morkkiksesta känni-illan tapahtumien johdosta
c) miehet valittavat, miten naiset valittavat miesten käyttäytymisestä


Jersey Shoren naiset eivät aina tiedä, että talossa vallitsee kaksi biletystandardia ja siksi he toisinaan yrittävät bilettää miesten tavoin. Edellisessä katsomassani jaksossa eräs talon nainen lähti baariin lyhyessä hameessa ilman pikkuhousuja. Hyvin nopeasti eräs seurueen naisista otti kulttuurisen poliisin tehtävän ja huomautti "huolimattomalle naiselle", ettei hän vain voi hillua ilman pikkuhousuja. Toruttu nainen yritti olla vastaanottamatta hänelle tyrkytettyä häpeää juomalla liikaa viinaa. Lopulta hän oli tietenkin niin humalassa, ettei pysynyt enää pystyssä  ja talon miehet pääsivät nauramaan maassa makaavalle naiselle, jonka pimppi vilkkuu ja joka ei kestä väkijuomia.

Naiset eivät voi voittaa parhaan bilettäjän palkintoa ja heidän tehtävänsä sarjassa on lähinnä tuoda miehille iloa sosiaalisen kidutuksen muodossa. Naisia lähteekin talosta aina välillä, kun kidutuksen määrä ylittää sietokyvyn rajat.

 

Eppu SaarelaComment