Mitä Tuomas Enbuske ei ymmärtänyt hyvinvointivaltion kummeissa?

Docventuresporukka sai idean antaa valtiolle vapaaehtoisesti rahaa. Suomalaiset suhtautuvat yleensä käytännönläheisesti tällaisiin tempauksiin, koska heille hyvinvointivaltio ei ole vain käsite vaan arkipäiväistä elämää, josta halutaan pitää kiinni. Tuomas Enbusken oli sen sijaan hankala ymmärtää hyvinvointivaltion kummien ideaa ja siksi hän twiittasi eilen illalla: 

"Jos yksilöiden aktivismin ideana on, että valtio käyttää rahaa paremmin kuin yksilö, eikö siinä ole pieni paradoksi"

Virke näyttää muodollisesti pätevältä. Enbusken tarkoittamat yksilö ja valtio ovat todella olemassa mutta mistä Tuomas on saanut päähänsä, että hyvinvointivaltion kummien tarkoituksena olisi kampanjoida sen idean puolesta, että valtio käyttää rahaa paremmin kuin yksilö?

Hän on varmaankin lukenut kyseisen tempauksen sivuja. Siellä sanotaan Tuomaksen mielestä selkeästi:

"Miksi meidän pitäisi miettiä kelle lahjoitamme rahaa? Hyvinvointi­valtio tekee sen parhaiten puolestamme. Ihmisyys ei saa olla kauneus­kilpailu jossa söpöt avun­tarvitsijat voittavat rumat, pahat ja hankalat. Pidetään hyvinvointi­valtiostamme huolta eikä anneta tuhmien setien ja tätien sumuttaa silmänkääntö­tempuillaan. Me hyvinvointi­valtion kummit sanodumme irti kaikesta veron­kierrosta ja kikkailusta ja väitämme, että näin toimimalla yhtään ainoata yksityistä hyväntekeväisyys­talkoota ei tarvita."

Lainauksessa sanotaan, että hyvinvointivaltio lahjoittaa rahaa parhaiten MEIDÄN puolestamme. Keitä me sitten olemme? Olemme Enbusken tarkoittamia yksilöitä, mutta myös yhteisön jäseniä. Aina kun lahjoitamme rahaa toisillemme, yrityksille, yhdistyksille, valtiolle tai kelle tahansa, lahjoitamme sitä yksilöinä, mutta myös kansalaisina ja suomalaisina.  

Enbusken tarkoittama yksilö voidaan erottaa kansalaisesta ja suomalaisesta vain käsitteellisesti ja tarkemmin sanoen ideologisesti. Hyvinvointivaltion ihmisessä elää kuitenkin kaikki roolit rinnakkain ja rooleilla saattaa olla erilaisia arvoja esimerkiksi verojen maksamisen suhteen.  Siksi kysymys rahan käyttämisen paremmuudesta on huono tai jopa väärin asetettu. 

Hyvinvointivaltion tukeminen on hyvinvointivaltion kansalaisen teko ja yksilö voi antaa tukensa tälle kansalaisuudelle esim. lahjoittamalla rahaa. Rahan käytön paremmuus määritetään sen mukaan mikä on tärkeää hyvinvointivaltion, ei yksilön kannalta.  Rahan käytön tehokkuus voi olla tärkeää myös hyvinvointivaltion idean sisällä, mutta yhteisön hyvinvoinnin kannalta tehokkuuden päämäärät näkyvät muualla kuin bruttokansantuotteessa.

Eppu SaarelaComment