Kehoa muokkaamalla kauniiksi ja paremmaksi mieheksi

Hei!

Olen 30-vuotias mies ja identiteetiltäni kehonmuokkaaja. Harrastan myös muita lajeja, mutta en ole koskaan ajatellut ajatellut niitä osana persoonallisuuttani. Uskon, että kehonmuokkauksen avulla voidaan muuttaa miesten kaunistautumiseen liittyviä normeja siten, että miehestä tulee esteettisempi olento.  

Monet haluavat kuitenkin estää kehonmuokkauksen kasvun ja kehityksen sekoittamalla sen muihin lajeihin. Fitnessblogeissa jauhetaan liikunnan merkityksestä, terveydestä, hyvästä olosta, ruokavaliosta ja kuvataan tylsiä videoita koneilla tehdyistä reidenojennuksista. Samalla tunnustetaan keskiluokkaisia nautinnon syntejä ja haetaan varmistusta omalle sukupuoli-identiteetille. Blogikirjoituksen lopussa on yleensä tarkkaan harkittu ja siveä poseeraus.

Olen koonnut muistilistan, joka auttaa vastaamaan kysymykseen:

miten kehonmuokkaaja voi olla rehellinen lajilleen ja treenata tehokkaasti?

1. Kehonmuokkaus on julkinen kaunistautumisen teko

  • Kehonrakennuksen tarkoituksena on muokata kehoa. Kehoa muokastaan, jotta se muuttuisi kauniimmaksi. Kauneutta tavoitellaan sen itsensä takia. Kaunistautumista ajatellaan usein naisten hommana, vaikka historiassa ja käytännössä miesten ulkonäköön liittyvät normit ovat olleet tiukemmat kuin naisten. Miesten on aina pitänyt huolehtia ulkonäöstään, mutta salaa ja yksityisesti. Kehonmuokkaus rikkoo tämän järjestyksen.

2. Kehonmuokkausta ei kannata pitää urheiluna

  • Urheilu tarkoittaa samaa kuin "arvostettu liikunta" ja sen kanssa pääsee tasoihin vain terveyden vuoksi liikkuminen. Näiden kahden suomalaisen hyvinvointivaltion jumalan avulla kehonmuokkaus on onnistunut nousemaan koko kansa lajiksi. Samalla on menetetty kehonmuokkauksen idea, rakkaus kauneutta kohtaan. Kehonmuokkaus hyötyy eniten, kun yhteys urheiluun katkaistaan.   

3. Kehonmuokkausta ei tule pitää terveysliikuntana

  • Liikunta ja terveellisesti syöminen voivat olla terveellisiä asioita, mutta ne eivät ole kehonmuokkauksen tarkoituksia vaan välineitä. Kehonmuokkaus voi myös edellyttää epäterveellisiä elämäntapoja, kuten steroidien käyttöä, äärimmäistä laihduttamista ja yksipuolista ruokavaliota. Kehonmuokkaukseen ei tarvita elimistön tai kehon toiminnallisuuden kannalta kestävää tai monipuolista kuntoa tai kykyjä. 

4. Kehonmuokkaus ei ole pinnallista. 

  • Kehoa voi muokata vain viemällä lihasharjoitteet kärsimykseen asti. Kehonmuokkaus on enimmäkseen kärsimykseen totuttelua. Sitä tehdään yleensä ultamodernissa kuntosaliympäristössä, jossa vietetään pitkiä aikoja tehden yksinkertaisia ja tylsiä liikkeitä. Kaikki tämä tehdään kaunistautumisen takia. Kauneuden tavoittelu vaatii kykyä pohtia kauneuden merkityksiä abstraktilla tasolla. Kehonmuokkaus vaatiikin poikkeuksellisen filosofista silmää ja kilpaurheilua enemmän henkistä itsekuria. 

5. Kehonmuokkaus voi vaatia koko elämän, mutta se ei ole elämä

  • Kehonmuokkausta parjataan usein siksi, että se vaatii niin paljon ja antaa vähän. Sitä voidaan syyttää itsetuntojen tuhoamisesta, väärien ulkonäköihanteiden levittämisestä ja varsinkin kilpailevilla naisilla on kokemuksia siitä, miten kehonmuokkaus suoranaisesti pilaa elimistön. Kehonmuokkauksella on siis kustannuksia, jotka eivät aina ylitä siitä saatavia hyötyjä. Kehonmuokkauksen tavoitteet voivat kuitenkin olla yhtä arvokkaita kuin terveyden tai kunnon tavoittelu. Jokainen joutuu  itse tekemään oman arvohierarkiansa.
     
FullSizeRender.jpg
Eppu SaarelaComment