Mr. Olympia 2015: lähteekö estetiikka pois massalla?

Mr. Olympia on planeettamme arvostetuin kehonmuokkauskilpailu, joka määrittää miesten kehonmuokkausyhteisön vartaloihanteen aina vuodeksi eteenpäin. Olympiaviikonloppuna kilpaillaan monissa erilaisissa sarjoissa ja mukana on myös Ms. Olympia, mutta kansainvälinen lehdistö on kiinnostunut pelkästään miesten raskaimman sarjan kilpailijoista. Sarjojen keskinäinen hierarkia näkyy siinä, että raskas sarja on nimetty Mr. Olympiaksi, kun muut sarjat on merkitty erilaisilla lisänimillä kuten maksimipainoon viittaava 212 ja Men's Physique. 

Nelinkertainen mestari Phil Heath voitti jälleen Mr.Olympia -tittelin. Voittoputket ovat kilpailussa hyvin yleisiä, joka kertoo siitä, että voittaja vaikuttaa pelkällä voitollaan seuraavan vuoden arviointikriteereihin. Phil tuli kuitenkin lavalle pienempänä kuin edellisenä vuonna ja se mahdollisti kauniimman kokonaisvaikutelman. Philin lihaserottuvuus ja keskivartalon kunto olivat parantuneet ja nykyisten arviointikriteerien puitteissa hän voitti kisan kai oikeutetusti:

image.jpg

Toinen asia on sitten pitäisikö pienen moottoripyörän painoisten ja jääkaappipakastimien näköisten ihmisten edustaa kehonmuokkauksen vartaloihannetta? Arnold Schwarzennegger antoi keväällä lausunnon, jossa hän kritisoi kehonmuokkauskilpailujen nykyisiä arviointikriteereitä. Hänestä kehonmuokkauksessa korostetaan massaa estetiikan kustannuksella ja samalla kehonmuokkauksesta häviää sen tärkein idea. Arviointikriteereitä pitäisi Arskan mukaan muuttaa siihen suuntaan mikä on valtaviran mielestä kaunista ja viehättävää.

Eräs mahdollinen suuntaus kehonmuokkaukselle on Men's Physique, jota on sanottu miesten vastineeksi BIkini Fitnekselle. Men's Physiquessa haetaan symmetristä ja atleettista vartaloihannetta ilman poseerauksia. Liiasta massasta lähtee pisteitä ja kapea, dynaamiselta näyttävä vyötärö on keskeinen kauneutta lisäävä ominaisuus. Tämän vuoden Men's Physique Olympian voittajalla on omasta mielestäni kauniimpia mahdollisia vartaloita: 

image.jpg

Jeremy Buendian vartalo on suurella todennäköisyydellä kehonmuokkausta harrastamattomien mielestä kauniimpi kuin Phil Heathin vartalo, mutta se ei tarkoita, etteivätkö Phil Heath tai hänen ihailijansa tavoittelisi estetiikkaa. Kauneusihanteet vaihtelevat ja joidenkin mielestä sarjakuvasankarin näköiset friikit ovat kauniita juuri siksi, että he ovat friikin näköisiä. Itsekin pidän kauniina monia epätavallisen näköisiä asioita. Pelkästään katsomalla Philiä, ei voi mitenkään päätellä, tavoitellaanko hänen kauttaan estetiikkaa vai jotain muuta.

Suomalaisessa bodauksessa massan hankkiminen on oman kokemukseni perusteella tekosyy olla hankkimatta estetiikkaa. Massa toimii ns. symbolisena synonyymina perinteiselle miehiselle toiminnallisuudelle eli lähinnä voimalle ja kestävyydelle. Todella iso bodari voi hetkeksi unohtaa, että hänen harrastuksena on neitimäistä vatsamakkaroiden nipistelyä eikä mitään kreikkalaisten jumalten kamppailua tulikeihäiden kanssa laavameressä. Kehonmuokkausfoorumeilla yritetään edelleen todistaa jotain voimanostajille ja kymmenottelijoille.

Toisaalta Men's physiquen arviointikriteereissä puhutaan "atleettisuudesta" ja "urheilullisuudesta", jotka myös viittaavat kehon toiminnallisuuteen. Fysiikkakilpailijoita myös verrataan helposti "tavallisiin, miehekkäisiin miehiin", jotka ovat muutenkin komeita, mutta sattuvat nyt vain olemaan hyvässä kunnossa. Tämän ajattelun mukaan heidän ei tarvitse tehdä kaikkea ulkonäkönsä eteen, toisin kuin isompien bodareiden. 

Mutta kun sen pitäisi olla kehonmuokkauksen tarkoitus, että nähdään vaivaa ulkonäön eteen. Siten ei testata kuka "treenaa kovimmin" vaan kova työnteko muokkaa parhaiten kehoa. Joskus pitää jopa jättää treenaamatta kovaa, jotta keho muokkautuisi haluttuun suuntaan. Tämä on myös vaivannäköä.

Men's physique -kilpailijat tuskin treenaavat vähemmän kuin isommat bodarit ja todennäköisesti he viilaavat kroppaansa viimeiseen asti, eri tavalla. Ulkonäkökeskeisyyden kannalta on tärkeää, että Men's Physique sarjan kilpailijoilta vaaditaan hyvää ihon ja hiusten kuntoa ja esiintymiskykyä. Sarjassa etsitään hyvännäköistä pakettia. Tämä on se piirre, joka tekee fysiikkasarjasta rehellisemmän kehonmuokkauksen idealle ja siksi itse haluaisin kilpailla fysiikkasarjassa.

 

Eppu SaarelaComment