Räjäytetään bodaus palasiksi: Kaunis mies

“Emmää tommosii hiusvärejä kun ne on vaimon juttuja"

Kauniin miehen myytti on isoimpia syitä omaan kehonrakennusharrastukseeni. Lyhyt historia suomalaisen miehen suhteesta kauneuteen on kuin isovanhemmilta löytyvä maisemataulu: totuudenmukainen, käytännöllinen, toimiva ja hillitty. Tämä on sopinut hyvin kansalliseen eetokseen, jossa koreilijat ovat saaneet itsensä korostajan ja ajan tuhlaajan maineen. Kehollista kauneutta etsivät miehet on nähty oudoiksi, narsistisiksi tai homoiksi.

Kehonmuokkaus lupasi olla tämän ajattelutavan vastavoima ja uusi kulttuuri. Sen piti rikkoa tylsät kauneuden tylsät sukupuoliroolit ja tehdä kauneuden tavoittelusta mahdollista myös miehille. Mutta kävikin niin kuin usein käy, kun yhteiskuntaan tuodaan ulkopuolelta asia tai arvo, joka ei sovi kulttuurin kokonaisuuteen. Se muokataan valmiin kulttuurin kaltaiseksi. 

Miehen kauneudesta tavoittelusta lihaksien avulla tuli merkki voimasta ja “mieskunnosta” ja myöhemmin terveydestä ja tehokkuudesta. Eikä näissä arvoissa ole mitään vikaa, ne eivät vain ole kauneutta. Ne eivät myöskään auta kaatamaan alkuperäisiä sukupuolirooleja, jotka ylläpitävät ajatusta tekijämiehestä ja voimamiehestä. Päinvastoin, kehonmuokkaus edustaa monille tavallisille kansalaisille sovinistisen naistenvihaajan arkkityyppiä. 

Kehomuokkaus on silti paras lupaus kauniista miehestä koska kehonmuokkauksessa ei tarvitse keskustella arvoista vaan kehoista, lihaksista, mittasuhteista, asennoista, näyttävyydestä, poseeraamisesta, visuaalisuudesta, mielikuvista, esiintymisestä ja peittämisestä. Kehonmuokkausta tekemällä miehet voivat muokata itseään huomaamattamaan vähemmän perinteiseksi mieheksi. Silloin lähestytään niitä asetelmia, jotka on perinteisesti annettu naisille. 

Kauneutta ei voi alkaa arvostaa tuosta vain - varsinkin kun kulttuuri hankaa vastaan. Jotain pitää tapahtua omassa mielessä, jotta keho alkaa merkitä muutakin kuin vasaraa ja hyvin öljyttyä V8-moottoria.  Miehen keskittyminen keholliseen kauneuteen edesauttaa kokemuksen syntymistä, jota voi kutsua esineenä olemisen ahdistukseksi.

Silloin katseen kohteeksi joutuminen aiheuttaa miehessä ahdistuksen ja epämukavuuden tunteita. Mies saavuttaa pisteen, josta usein puhutaan naisten lehdissä ja sukupuolentutkimuksessa: kyvyttömyyden hallita itseensä kohdistuvia katseita ja niiden psykologisia vaikutuksia. Tästä syntyy avuttomuutta, joka murskaa miehelle annetun roolin ja pakottaa hänet katsomaan omaa vartaloaan uusin silmin.

Eppu SaarelaComment