Räjäyteen bodaus palasiksi: Terveysmyytti.

“Juha Mieto syö puuroa ja hän on sentään Juha Mieto” 

Näin sanoi kuka tahansa mies Suomessa. Eikä hän ole väärässä. Juha Mieto söi perimätiedon mukaan puuroa ja kasvoi isoksi ja voimakkaaksi, sai kaiken taivaan ja maan väliltä ja valloitti lopulta Suomenkin - ainakin henkisesti. Tony Halme söi myös puuroa ja kasvoi isoksi ja voimakkaaksi - ja kuoli elämäntapaongelmiin. Tekikö puuro molemmat kohtalot? 

Itse en tähän usko enkä suostu rienaamaan puuroa enempää koska puuro on terveellistä. Ja moni muukin asia, jota Juha Mieto tekee on terveellistä, kuten liikunta ja nukkuminen. Tästä on pitkä matka siihen outoon raajojen jäykistymiseen peilin edessä, joka motivoi erikoista bodareiden arvoyhteisöä. Vielä pidemmän hölkkälenkin saa tehdä löytääkseen Juha Miedolta arvioita kehon estetiikasta. 

Bodaritkin puhuvat vain puurosta, liikunnasta ja nukkumisesta ja koittavat väittää, että niillä on jotain tekemistä kehonmuokkauksen kanssa. Onhan niillä - samoin kuin karvat liittyvät Juha Miedon auktoriteettiin miehekkyyden kulttuurisissa arvoissa. Niillä on välineellinen vaikutus. Keholle terveellinen ruoka, liikunta ja nukkuminen liittyvät kehonmuokkaukseen yhtä paljon kuin steroidit ja ylitumma rusketus.  

Juha Miedon runsas karvasto ei tiettävästi aiheuta kohtuutonta haittaa hänelle tai Juhan lähimmäisille, mutta terveyden vuoksi bodaaminen aiheuttaa hyvin suurta haittaa bodauksen lajille ja bodareille. Steroidit tai ihosyövän hankkiminen eivät aiheuta läheskään niin suurta haittaa koska ne ovat kehonmuokkauksen logiikan mukaisia - päinvastoin. Nämä yleisesti paheksutut asiat voivat olla tarkoituksenmukaisia bodauksen päämäärille ja moraalisesti arvostettuja bodauskulttuurissa.

Bodarit joutuvat selittämään kehonmuokkaukseen liittyvä tekonsa suhteessa siihen kuinka terveellistä ne ovat. He joutuvat poseeraamaan terveysjuomien ja ruokien vierellä ja kertomaan kuinka bodauskisat ovat oikeasti vain pieni osa bodausta ja bodauskin oikeasti vain pieni osa siitä kaikesta liikunnasta, jota he harrastavat. He selittävät itsensä ulos omasta lajistaan. 

Tästä on seurauksena yksilöllistä ja yhteisöllistä häpeää, joka pakottaa bodarit valehtelemaan itselle ja muille. Sen lisäksi kehonmuokkaus ei voi kehittyä lajina tai työmarkkinoina. Kehonmuokkauksen olisi mahdollisuus olla ulkonäkötyöläisyyden uusi muoto, mutta vain itsenäisenä ja omilla säännöillä. Terveyden alalla kehonmuokkaus ei voi kilpailla edes Tony Halmeen kanssa.

Eppu SaarelaComment